Glashelder ijsblok

Hoe worden kristal heldere blokken ijs gemaakt?

Het maken van kristalheldere ijsblokken, die vaak worden gebruikt voor indrukwekkende ijssculpturen, vereist een gecontroleerd vriesproces dat verschilt van het simpel invriezen van water in een standaard vriezer. Dit proces zorgt ervoor dat het ijs vrij is van luchtbellen en onzuiverheden, wat resulteert in een perfect doorzichtige blok die ideaal is voor beeldhouwwerken os ijssculpturen

Het geheim achter kristalhelder ijs ligt in de manier waarop het water bevriest. In de natuur gebeurt dit door een proces dat bekend staat als directionele bevriezing. Hierbij bevriest het water geleidelijk van de ene kant naar de andere, waardoor luchtbellen en onzuiverheden naar het nog niet bevroren gedeelte worden geduwd. Dit is vergelijkbaar met hoe natuurlijk ijs in meren en rivieren vormt, wat vaak helder is.

Om dit effect na te bootsen gebruiken wij speciaal ontworpen vriezers  die het water langzaam en gelijkmatig bevriezen. Dit kan bijvoorbeeld door een circulatiesysteem dat koud water langs de zijkanten van een container beweegt, waardoor het water van boven naar beneden bevriest. Een andere methode is het gebruik van een koelplaat onder de watercontainer, die het bevriezingsproces van onderaf start. Belangrijk is dat het water dat gebruikt wordt zo puur mogelijk is, vaak wordt gedestilleerd water gebruikt om de helderheid te maximaliseren.

Door dit zorgvuldige proces ontstaan er ijsblokken die volledig doorzichtig zijn, waardoor ze ideaal zijn voor kunstenaars die ijssculpturen maken. Deze kristalheldere blokken vangen het licht op unieke wijze, wat de schoonheid van de sculpturen verhoogt en een magisch effect creëert.

Deze kristal heldere ijsblokken worden oa gebruikt voor:

Workshop ijssculpturen

Ijsbeelden

Schaafijs

Wil jke deze ijsblokken kopen kijk dan op https://ijsblokken.nl


Reactie plaatsen